Tein illanistujaisiin omenakakun, jota jokainen voi kotonansa tehdä, koska tässä käytin siskoni pihapuun omenia, en siis valmiita pyreitä. :) Omenan maku on suht mieto, joten makua toin sitten vaniljalla ja kanelilla myös. Yleensä hyydykekakkuihin olen tehnyt ohuen pohjan, mutta nyt pohjana oli paksu pohja. Ohjeella tulee pieni kakku, halk. 18cm.

Pohja:

100g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

2½ dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet.. Taputtele massa vuokaan, jonka halkaisija on 18cm. Paista 200 asteessa n.20 min.

Täyte:

2 dl vaniljavaahtoa

1 dl maustamatonta jogurttia

1 omena

½ dl omenasosetta

3 rkl sokeria

1 tl kanelia

1 tl vaniljasokeria

½ dl vettä

1 tl sitruunamehua

4 liivatetta

Kuutioi omena pieniksi kuutioiksi. Laita pieneen kattilaan vesi ja sitruunamehu sekä omenakuutiot. Pehmitä omenoita muutama minuutti kattilassa. Valuta pehmeneistä omenkuutioista keitinvesi pois ja jäähdytä (älä heitä omenalientä pois vaan sulata liivatteet siihen). Vaahdota vaniljavaahto. Sekoita jogurtin joukkoon sokerit, kaneli, omenasose ja jäähtyneet omenakuutiot. Sulata pehmenneet liivatelehdet ja kaada ohuena nauhana jogurttiseokseen. Lisää lopuksi vaniljavaahto. Kostuta pohja esim. omenamehulla. Pohjan päälle voi myös sivellä ohuen kerroksen omenahilloa makua antamaan. Kaada massa pohjan päälle ja laita hyytymään kylmään. Anna hyytyä ainakin 2h.

Kiille:

1 dl vettä

½ dl omenasosetta

1½ liivatetta

Kun täyte on hyytynyt, valmista pinnalle kiille. Sekoita vesi ja omenasose. Jos omenasoseessa on isoja "sattumia", voi seoksen siivilöidä. Sulata pehmenneet liivatelehdet seokseen ja kaada seos varovasti hyytyneen kakun pinnalle. Laita uudelleen kylmään hyytymään.

Kakun koristeeksi laitoin aiemmin tekemiäni omenankukkia. Koska koristeet joutuivat olemaan jonkin aikaa kakun pinnalla, laitoin kukan alle ohuen omenaviipaleen, jonka kostutin ensin sitruunamehussa tummumisen estämiseksi. Näin koristeet säilyivät hyvänä.