Reilu pari vuotta sitten tein edelliskerran tällaisen suklaisen Aalto-astian, jonka muottina käytin itse tehtyä hyytelömuottia. Silloin tuli otettua vain muutama kuva valmistuksesta, josta ei oikein päässyt kaikki selvyyteen että miten tämä muotti valmistetaan. Muutamia viikkoja sitten tein uudelleen ja otin enempi kuvia. Tässä niitä sitten olisi.

Hyytelön ohje:

125g liivatelehtiä

187g vettä

157g sokeria

38g tärkkelyssiirappia

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Kaada vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi kattilaan ja kuumenna poreilevaksi liemeksi välillä sekoittaen. Lisää liivatelehdet kuumaan sokeriliuokseen. (ohje Intohimona suklaa) Jos muottia haluaa käyttää myöhemmin niin se kannattaa pakastaa.

Laita haluamasi astia tai esine muoviastiaan. Esineen ympärille täytyy jäädä tilaa, jotta muotista tulee kestävä.

Kaada keitetty hyytelöliemi esineen päälle. Lientä täytyy siis olla muutama sentti esineen yläpuolella. Laita astia kylmään hyytymään.

Kun hyytelö on hyytynyt, kumoa se tasaiselle levylle.

Nyt muotti näyttää tältä.

Nosta esine varovasti pois hyytelöstä.

Anna olla hyytelön huoneenlämmössä, ja sulata suklaa. Tällä kertaa käytin leivontasuklaata, eli temperointia ei silloin tarvitse tehdä.

Laita suklaa esim. pussiin, jonka nurkkaan leikkaat aukon. Aukko saa olla suht iso, koska suklaa pitää saada melko nopeasti muottiin. Anna suklaan jäähtyä hiukan ennen pursottamista. Koska muotti on kylmä ja suklaa lämmintä, suklaa jähmettyy tosi nopeasti muottiin. Pidin itse muottia varmaan pari tuntia pöydällä, jotta oisin saanut sen vähän lämpimäksi mutta se halusi pysyä kylmänä. Kun alan pursottamaan suklaata, naputa muottia levyn avulla koko ajan pöytää vasten, jotta ei jäisi ilmakuplia, ja että suklaa menisi muotin joka kohtaan. Laita muotti kylmään. Kuvasta muuten jo huomaa että suklaa on jo alkanut jähmettymään reunoilta, vaikka kuva on otettu heti kun olen saanut suklaan pursotettua muottiin.

Kun suklaa on kovettunut, nosta suklaaesine pois muotista. Tässä Aalto-astiassa huomaa että pohjasta ei tullut hyvä, koska on epätasainen. Suklaa jähmettyi liian nopeaa.

Täytin suklaa-astian pistaasipähkinätryffeleillä.

 

Auttaako tämä kuva ketään hahmottamaan hyytelömuotin rakennetta?? Todella taidolla havainnollistettu...