12.11.09 Keskipohjanmaa-lehdessä oli juttu blogistani. Ylempi kuva oli etusivulla ja alempi sisäsivulla.

Jätä vierailusta blogissani merkkiä vieraskirjaan tai kommentteihin. Olisi kiva tietää, ketä sivuillani vierailee!! 

Tässä kirjoitus...

Raikkaat marjamousse-täytteiset kakut ovat ylivieskalaisen kondiittori Anneli Katajalan ominta alaa.
– Täytettä pitää olla paljon ja jotain muuta sisällä kuin kaupan hilloa. Moussella saa aikaan aika hyvän täytteen, Katajala sanoo.
Keväällä ammattikondiittoriksi valmistunut Katajala on jo parin vuoden ajan pitänyt netissä leivontablogia. Suositulla palstalla on päivittäin noin 300 – 400 kävijää, jotka käyvät ihastelemassa Katajalan tekemiä täytekakkuja.
Katajala julkaisee Kermaruusun blogi-palstalla myös perusleivontaohjeita, mutta täytekakut hienoine koristeineen ovat pääosassa. Isänpäiväkakuksi hän leipoi suklaakakun, jossa on ganash-kuorrute.
Kyseessä on tyypillinen suklaakakun kuorrute, jossa käytetään suklaata ja kermaa. Jos kakun pinnan aprikoteeraa eli sivelee pintaan keitettyä aprikoosihilloa, suklaakuorrute levittyy tasaisesti. Samaa menetelmää voi käyttää esimerkiksi sacher-kakkuihin.
Kondiittoreilla on tapana valmistaa myös konvehteja, joissa suklaan temperointi on tarkkaa puuhaa. Suklaa sulatetaan, jäähdytetään ja lämpötilaa nostetaan uudelleen, jotta kaakaon osaset asettuvat kohdalleen.
– Suklaan temperoinnin täytyy onnistua, muuten konvehdeista tulee harmaita, Katajala sanoo.

Massan mestari
28-vuotias Katajala on pari kuukautta sitten muuttanut takaisin kotikaupunkiinsa Ylivieskaan oltuaan pääkaupunkiseudulla töissä lähes viisi vuotta. Hän on opiskellut suurtalouskokiksi, restonomiksi ja suoritti viime keväänä työn ohessa kondiittorin ammattitutkinnon Roihuvuoren palvelualojen oppilaitoksessa.
– Se oli tosi rankka vuosi, mutta älyttömän mukava. Opiskelimme koko ajan käytäntöä, Katajala sanoo.
Kondiittoriksi opiskelun aikana varmistui, että Katajala on löytänyt oman alansa. Kondiittorilta vaaditaan paitsi kädentaitoja sekä silmää yhdistellä värejä ja muotoja.
Katajalan tekemiä kakkuja ja leivoksia pääsee maistelemaan jo joulukuun aikana Pohjanmaan Leipomon myymälässä, jossa on myös konditoria-kahvila. Katajala työskentelee siellä myymälä/kahvila-vastaavana.
– Asiakkaat saavat tilata yksilöllisiä kakkuja, jotka tehdään tilaajan toiveiden mukaan. Otan kaikki toiveet haasteena vastaan,
Katajala sanoo.
Syksyllä Katajala teki muun muassa hevoskakun pikkutytölle sekä mersukakun 50-vuotiaalle miehelle. Koristeet syntyvät erilaisista massoista, ja niiden näpertelyyn voi kulua aikaa useampikin ilta.
– Koristeiden tekeminen on tavallaan rentoutuskeino minulle. Saan heittää ajatukset aivan muualle ja keskittyä tekemiseen.

Reseptit netissä
Katajala aloitti leivontablogin pitämisen kaksi vuotta sitten luettua Helsingin Sanomista jutun leivontablogeista. Kermaruusun sivuilta löytyy kuvia ja ohjeita täytekakuista sekä perusleivonnaisista.
– Aina kun leivon jotain, laitan ohjeet nettiin. Leivontablogi toimii itsellekin reseptikirjana. Samalla voin seurata omaa kehittymistäni kondiittorina, hän sanoo.
Jotkut reseptit Katajala säilyttää omana tietonaan. Uusimman täytekakun, valkosuklaamustikkakakun ohjetta hän ei aio paljastaa, sillä toiveena on saada se joku päivä vitriiniin myyntiin.
– Ohje ei ole aivan valmis, sillä moussetäyte ei ole aivan sitä, mitä hain, hän sanoo.
Katajala on tyytyväinen päästyään vastuulliseen tehtävään konditoriokahvilassa. Hän aikoo jatkaa työn ohessa myös leivontablogin pitämistä.
– Saan paljon itselleni blogin pitämisestä. Haluan myös etsiä uutta tietoa ja uusia ideoita, hän sanoo.