Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista leivontaviikkoa, ja tänään lauantaina valtakunnallista leivontapäivää. Meinasi päivä mennä ohi ihan ilman leipomista. Pitemmän aikaa on ollut jo mielessä tehdä itse jotain leipää. Nyt tuli mieleen että haluaisin focacciaa. Löysin ohjeen Maku.fi-sivuilta, mutta sitten sain todeta että eihän minulla ole kaikkia niitä raaka-aineita joita olisi tarvinut, joten tein jotain muuta kuin focacciaa. Pidin kuitenkin focaccian ohjetta pohjana, mutta muuttelin omille raaka-aineille sopivaksi.

25g hiivaa

3½ dl vettä

3 rkl oliiviöljyä

2 tl suolaa

8 dl vehnäjauhoja

2 dl ruisjauhoja

Pinnalle:

oliiviöljyä

sormisuolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja suola. Lisää jauhoja vähitellen vaivaten. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja alusta kymmenisen minuuttia. Nosta taikina takaisin kulhoon ja anna sen kohota peitettynä 1 1/2 tuntia.

Kumoa taikina jälleen pöydälle ja alusta hetki. Jaa taikina neljään osaan. Pyöritä osat palloiksi. Nosta taikinapallot uunipellille, leivinpaperin päälle ja litistä pallot halkaisijaltaan noin 15 sentin kokoisiksi leiviksi. Peitä leivät liinoilla ja anna kohota 1/2 tuntia.

Painele kohonneiden leipien pintaan kuoppia sormenpäilläsi. Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen, peitä leivät uudelleen ja anna niiden kohota vielä 1/2 tuntia. Pirskota leipien pintaan oliiviöljyä sekä sormisuolaa. Paista leipiä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Focacciat ovat parhaimmillaan tuoreina ja lämpiminä.

Taikinan kohotessa valmistin savulohisalaattia, jota olikin sitten mukava syödä lämpimän leivän kera!