Tällä viikolla vietämme leipäviikkoa. Tämän vuoden teemana on "Leivästä on moneksi". Kun alkaa miettimään niin leipää voi todellakin käyttää vaikka mihin tarkoitukseen. Itse tein tänään perinteisiä sämpylöitä. Maustoin sämpylät porkkanalla ja juustolla. Tämä ohje toteutui hiivan määrän mukaan. Jääkaapissa ei ollut kuin vajaa paketti hiivaa, joten sen mukaan sitten muita aineita.

4 dl vettä

35g hiivaa

1 tl suolaa

1 rkl siirappia / sokeria

2 porkkanaa

60g juustoraastetta

500g monivilja sämpyläjauhoja

40g margariinia / voita

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi, porkkanaraaste ja juustoraaste. Lisää lopuksi sula margariini ja jauhot. Vaivaa taikinaa. Anna kohota liinan alla.

Leivo haluamasi muotoisia sämpylöitä. Itse menen helpoimman kautta ja leikkaan pötköstä palasia, jotka nostan vain pellille. Anna sämpylöiden vielä kohota liinan alla. Paista 225 asteessa 10-15 min.

Kyllä tuo metallinen raappa on sitten niin kätevä. Se on mainio apuväline taikinan leikkaamisessa, pöydän putsaamisessa kuin myös kermareunan silottajana. Halpa ja hyvä väline!!